Alertă pentru natură
În Europa, există legi vitale care ne apără cele mai prețioase zone naturale. Animalele sălbatice și ariile naturale protejate depind de aceste reguli.
Din păcate, chiar acum, Comisia Europeană ia în considerare subminarea acestor legi, lucru care ar distruge ani întregi de progres.
Dar dacă vom fi destui care să cerem întărirea acestor legi, atunci îi vom putea opri din acest atac asupra protecției naturii în Europa.
Comisia Europeană vrea să ne afle opinia și acum este momentul în care să ne facem vocile auzite. Consultările publice ale Comisiei cuprind mai multe întrebări, iar, mai jos, noi vă propunem răspunsurile care ar duce la o mai bună protecție a naturii. Este de ajuns să vă completați datele si să apăsați butonul ACȚIONEAZĂ ACUM.
Vizualizați spotul campaniei AICI.
Răspunsurile noastre
- Cât de importantă este conservarea naturii pentru dumneavoastră?
Foarte importantă
- Cât de bine cunoașteți măsurile de conservare ale Uniunii Europene?
Directiva Păsări: Cunoscută
Directiva Habitate: Cunoscută
Rețeaua de arii protejate Natura 2000: Cunoscută
- Cât de importante sunt Directiva Păsări și Directiva Habitate pentru conservarea naturii?
Foarte importante
- Sunt obiectivele strategice ale Directivelor potrivite pentru protejara naturii în UE?
Da, sunt potrivite!
- Este abordarea din Directive una potrivită pentru protecția speciilor de animale și a plantelor în UE?
Este potrivită.
Directivele Habitate și Păsările le cer țărilor membre UE să stabilească reguli stricte de protecție a tuturor păsărilor sălbatice și a speciilor aflate în pericol, să identifice și să protejeze cele mai importante zone și habitate naturale.
- Au fost cele două Directive eficiente în protejarea naturii?
Foarte eficiente.
Zonele protejate din Europa au crescut simțitor ca urmare a Directivelor. Studii științifice au arătat că populațiile unor anumite specii periclitate au început să își revină ca urmare a protecției stabilite prin aceste Directive.
- Cât de importantă este rețeaua Natura 2000 în protecția speciilor și habitatelor periclitate?
Foarte importantă.
Rețeaua Natura 2000 este formată din aproximativ 27.000 de habitate naturale care acoperă aproape 18% din Uniunea Europeană și 4% din mările ei. Există dovezi care indică faptul că această rețea a ajutat la revenirea unor populații de specii periclitate.
8.Cum se compară costurile implementării Directivelor Păsări și Habitate cu benficiile lor?
Beneficiile implementării sunt mult mai mari decât costurile.
Studiile arată că beneficiile Directivelor Naturii sunt cu mult peste costurile de implementare. Siturile Natura 2000 ne protejează viața sălbatică și au și multe alte beneficii.
- În timp ce Directivele sunt axate, în principal, pe conservarea naturii, cât de mult credeți că s-a ținut cont de următoarele lucruri?
Probleme economice – Foarte mult
Probleme sociale – Foarte mult
Probleme culturale – Foarte mult
Caracteristici regionale – Foarte mult
Caracteristici locale – Foarte mult
Aceste legi sunt adaptate să răspundă diversității de probleme socio-economice, structurilor de guvernare, preferințelor culturale și tradițiilor diverse.
- Politicile UE din următoare domenii susțin sau nu obiectivele Directivelor Păsări și Habitate?
Agricultură și dezvoltare rurală – Nu
Pescării și maritim – Ar putea contribui mai mult
Coeziune (regional) – Ar putea contribui mai mult
Energie – Nu
Transport – Nu
Mediu – Da
Industrie/Întreprinderi – Ar putea contribui mai mult
Schimbări climatice – Ar putea contribui mai mult
Sănătate – Ar putea contribui mai mult
Cercetare și inovare – Ar putea contribui mai mult
Mai multe părți din legislația UE susțin Directivele, dar altele stârnesc îngrijorări. Politica de agricultură a UE duce la intensificarea acestei activități și nu a agriculturii sustenabile. Politica de energie, în ciuda tentativelor de a se concentra pe promovarea energiei regenerabile, încă sprijină combustibilii fosili și biocombustibilii în ciuda impactului negativ asupra biodiversității. Politicile de transport au forțat infrastructura în zone alese greșit, cu prea puțină atenție față de habitate și de specii.
- În ce măsură au adus Directivele mai multă valoare decât ar fi putut-o face legile națonale?
Au adus o valoare considerabilă.
Așa cum natura nu ține cont de granițe, tot așa și măsurile de conservare trebuie coordonate de la nivel internațional, ceea ce justifică o abordare la nivelul întregii Uniuni Europene. Mulțumită acestor Directive s-a impus un nou ritm, alert, în eforturile de conservare a naturii.
- În ce măsură au adus Directivele valoare economiei (crearea de locuri de muncă, oportunități de afaceri legate de Natura 2000)?
Au adus o valoare considerabilă.
Aceleași reguli clare se aplică tuturor afacerilor, se atrag vizitatori și turiști în aceste zone, deci Directivele au adus o valoare semnificativă economiei. De fapt, valoarea economică a beneficiilor aduse de rețeaua Natura 2000 a fost estimată la 200-300 de miliarde de euro pe an.
- În ce măsură au adus Directivele și un plus de beneficii sociale (sănătate, cultură, recreere, educație)?
Au adus o valoare considerabilă.
Grație Directivelor, zonele naturale protejate sunt disponibile pentru actuala și viitoarea generație, ca locuri de care ne putem bucura și în care putem învăța. Există dovezi puternice care leagă un mediu sănătos de mai multe beneficii umane: de la cele de natură fizică la cele de natură psihică.
- Mai este nevoie de o legislație europeană care să apere speciile de animale și habitatele?
Da!
Directivele au fost aprobate pentru a suplini lacunele din legile naționale care apără natura. Nevoia de a proteja biodiversitatea la nivelul întregii Uniuni Europene rămâne la fel de puternică și acum. Următorul pas ar trebui să fie asigurarea că ambele Directive sunt puse în aplicare complet de fiecare stat membru al UE.
- Posted In:
- Actualități
- Știri