Help-Line – salvează lilieci, ajută oamenii

Asociaţia pentru Protecția Liliecilor din România (APLR) va implementa în perioada 01.03.2015 – 30.04.2016 proiectul intitulat „Help-line – salvează liliecii, ajută oamenii” finanţat prin granturile SEE, 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, componenta Dezvoltare Durabilă, cu suma de 146.663,00 euro. Parteneri ai proiectului sunt Societatea Carpatina Ardeleană Satu Mare și Asociația Multisalva.

Deoarece sunt tot mai multe solicitări pentru a inteveni în locuințe unde au pătruns lilieci, s-a dezvoltat acest proiect care vine atât în ajutorul oamenilor cât și a liliecilor. În cadrul proiectului va fi realizată infrastructura necesară pentru a interveni la cât mai multe solicitări de a elibera exemplarele de lilieci pătrunse în căminul persoanelor.

În cadrul proiectului se va stabili unui sistem sustenabil, pentru protecția liliecilor care deranjează proprietarii de clădiri. Pentru ca aceasta să fie posibilă, vor fi alcătuite și instruite grupuri de lucru în diferite regiuni ale țării (București, Cluj, Conștanța, Iași, Satu Mare, Sibiu), formate din voluntari, care vor interveni în sprijinul oamenilor. Va fi stabilit și un serviciu de „telefon verde” care va putea fi contactat de oricine are nevoie în cazul unei probleme cu lilieci.

Va fi amenajat un centru pentru reabilitarea liliecilor ceea ce presupune dotarea unui spațiu special pentru nevoile de refacere a exemplarelor de lilieci rănite, dar și adăpostirea indivizilor recuperați din clădiri în timpul hibernării. Acest centru va fi localizat în județul Satu Mare și va fi coordonat de partenerul Societatea Carpatina Ardeleană. În apropierea centrului vor fi amplasate și adăposturi artificiale pentru a compensa lipsa unor adăposturi adecvate pentru lilieci.

Se va creşterea gradului de informare şi de interes privind protecţia liliecilor în rândul publicului larg prin: realizare unui spot publicitar, care atrage atenția asupra existenței unui serviciu “help line”, realizarea unui ghid practic, disponibil oricui, cu metode folosite pentru eliminarea unui liliac din locuință dar și prin informarea autorităților de mediu din România despre posibilitatea de a contacta asociația în caz de nevoie.

Publicul larg va fi informat permanent despre acţiunile proiectului prin comunicate de presă specifice fiecărui eveniment, atât în presă, cât şi pe site-ul şi pagina de socializare a APLR.

Pentru informaţii suplimentare vă invităm să contactaţi pe:

Szodoray-Parádi Farkas, manager proiect APLR, email: farkas(at)aplr.roSuccessfully Encoded

Tudosă Roxana, asistent proiect APLR, email: roxana(at)aplr.roSuccessfully Encoded

Comunicat_de_presa_lansare_proiect_APLR_RO2014_C3_030

Publicația: Liliecii / cum ne ajută, cum să-i ajutăm?