Liliacul anului 2015

Liliacul pitic al lui Nathusius (Pipistrellus nathusii)

Liliacul pitic al lui Nathusius a fost selectat ca primul „Liliac al anului” de către BatLife Europe. Peste 30 de țări din Europa se vor concentra pe promovarea măsurilor de conservare și informarea publicului larg despre această specie de liliac remarcabilă în 2015.

Aria de distribuție a liliacului pitic al lui Nathusius acoperă o vastă parte a Europei. În timp ce zonele de reproducere sunt localizate în mare parte în nord-vest, acesta hibernează îndeosebi în sud-vest sau sudul Europei. În România această specie se găsește pe tot teritoriul țării.

Liliacul pitic al lui Nathusius s-a adaptat la schimbările climatice sezoniere, efectuând migrații la scară mare pentru a evita condițiile aspre ale mediului și volumul redus de resurse de hrană. Datele obținute prin monitorizarea acestei specii au evidențiat faptul că poate parcurge distanțe de până la 2.000 km. Acesta demonstrează că populații din Europa Centrală, nordul Scandinaviei, Balcani și Rusia părăsesc locațiile de reproducere și se îndreaptă spre vest, sud-vest pentru hibernare în țări precum Olanda, Franța, Elveția și Italia.

Viteza minimă de migrare a fost estimată la aproximativ 50-60 km/zi și cerințele energetice pentru un zbor continuu sunt îndeplinite folosind o „strategie de combustibil-mixt”. Aceasta se bazează pe o combinație de proteine direct metabolizate de la insectele capturate în timpul zborului și acizii grași din rezervele proprii. Analiza înregistrărilor de ultrasunete indică faptul că liliacul pitic al lui Nathusius poate zbura și la altitudini mai mari precum cele din Alpi, până la 3.100 m deasupra nivelului mării.

Dr. Jasja Dekker, președintele BatLife Europe: „BatLife Europe a ales liliacul pitic al lui Nathusius ca «Liliacul anului 2015» deoarece această specie nu este doar o specie fascinantă care poate migra distanțe lungi, dar este amenințată în timpul migrațiilor de numărul mare de mori de vânt. Această specie este în mod special vulnerabilă la mortalitate crescută datorită morilor de vânt de pe țărm. Specia se află în topul statisticilor pentru speciile ucise de morile de vânt. Riscul mortalității este mai ridicat în special pentru indivizii mai tineri din lipsă de experiență.”

„Datorită obiceiului de a migra, se pot stabili greu măsuri obișnuite de management bazate doar pe subpopulații,” conform Szodoray-Paradi Farkas, președintele Asociației pentru Protecția Liliecilor din România. „Astfel specia necesită o monitorizare atentă a coridoarelor de migrații și o abordare de conservare transfrontalieră. BatLife Europe facilitează comunicarea internațională și împărtășirea informațiilor.”

  • BatLife Europe este un ONG internațional înființat prin parteneriate între organizații naționale care au ca scop conservarea tuturor speciilor de lilieci și a habitatelor acestora din Europa.http://www.batlife-europe.info
  • Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România – A. P. L. R. – este o organizaţie nonprofit cu o experiență de peste 15 ani, apolitică, care reuneşte acele persoane din România care se ocupă de studiul şi ocrotirea liliecilor. A. P. L. R. – BatLife Europe România are ca scop promovarea cercetărilor chiropterologice (studiul şi ocrotirea liliecior) în România precum şi protecţia mediului şi a naturii în general.https://aplr.ro

Persoană de contact
Szodoray-Paradi Farkas
e-mail: office(at)aplr.ro

Comunicat de presa APLR-BatLife Europe Romania – Liliacul Anului 2015