
Liliacul anului 2016 și 2017: Liliacul de amurg
Partenerii BatLife Europe au ales liliacul de amurg ca „Specia de liliac a anului 2016”. Peste 30 de țări din Europa își vor îndrepta atenția pe promovarea problemelor de conservare și îmbunătățirea conștientizării publice în 2016 despre această specie deosebită de liliac.
Distribuția liliacului de amurg acoperă teritorii extinse ale Europei. În timp ce zonele de reproducere ale acestei specii sunt situate mai ales în părțile de nord-este, aceasta hibernează îndeosebi în părțile de sud-vest sau sud ale Europei. Liliacul de amurg este este o specie tipică habitatului forestier, dar este întâlnită și în alte habitate, chiar și în orașe, în condițiile în care sunt destule exemplare de arbori bătrâni. Folosesc drept adăpost cavități ale arborilor iar în partea de sud a Europei chiar și în peșteri. În ultima perioadă poate fi întâlnită chiar și în clădirile din centrul oraselor.
Liliacul de amurg este un bun zburător (peste 50 km/oră) și vânează la înălțime (peste 1000 m) în habitate deschise sau deasupra vegetației sau suprafețelor de apă, unde se hrănește în special cu insecte mari, precum gândacii. În timpul primăverii sau toamnei, poate fi observat vânând chiar și în timpul zilei.
Dr. Jasja Dekker, președinte al BatLife Europe: “Partenerii BatLife Europe au ales liliacul de amurg drept „Specia de liliac a anului 2016” deoarece această specie fascinantă este una migratoare pe dinstanțe mari. Drept urmare, este un exemplu perfect despre modul în care trebuie să privim dincolo de frontierele și să cooperăm la nivel internațional pentru conservarea speciilor sensibile. Acesta este exact motivul pentru care BatLife Europe a fost înființată: ajutarea lilicilor prin cooperarea ONG-urilor și schimbului de informații. Pentru această specie, observarea celor mai bune modalități de a gestiona producțiile forestiere și a atenua efectele de turbine eoliene este de asemenea importantă”.
„ Datorită obiceiului de a migra, se pot stabili greu măsuri obișnuite de management bazate doar pe subpopulații,” conform Szodoray-Paradi Farkas, președintele Asociației pentru Protecția Liliecilor din România. „prin urmare, astfel specie necesită o monitorizare atentă a coridoarelor de migrații și o abordare de conservare transfrontralieră. Batlife Europe facilitează comunicarea internațională și împărtășirea informațiilor.”
Batlife Europe este un ONG internațional înființat prin parteneriate între organizații naționale care au ca scop conservarea tuturor speciilor de lilieci și a habitatelor acestora din Europa. http://www.batlife-europe.info
ASOCIAŢIA PENTRU PROTECŢIA LILIECILOR DIN ROMÂNIA – A. P. L. R. – este o organizaţie nonprofit cu o experiență de peste 15 ani, apolitică, care reuneşte acele persoane din România care se ocupă de studiul şi ocrotirea liliecilor. A. P. L. R. – BatLife Europe România are ca scop promovarea cercetărilor chiropterologice (studiul şi ocrotirea liliecior) în România precum şi protecţia mediului şi a naturii în general.
- Posted In:
- Actualități
- Știri