Lilieci in situri Natura 2000
Inventarierea populațiilor de lilieci în ariile cu importanță comunitară (SCI) conform Directivelor Habitate din România în perioada 2010-2011, în parteneriat cu Grupul de Lucru Lilieci ai organizației belgiene Natuurpunt. Proiectul a fost finanțat de către Agenția Mediului și a Pădurilor Belgian.
Scopul proiectului a fost recensământul liliecilor în 28 de situri Natura 2000 din România pentru a putea raporta despre aceste specii și habitatele lor în cadrul Directivelor Habitate ale Uniunii Europene.
In cadrul proiectului a fost organizat un workshop despre metodele de cercetare și modul de utilizare a unor echipamente de detectare de lilieci, unde experți francezi și belgieni recunoscuți din lumea științifică au fost invitați ca și traineri, pentru a forma voluntarii asociației. În urma workshopului, 24 de voluntari (din diferite părți ale țării) au participat în colectări de date.
Rezultate:
În timpul cercetărilor, în siturile Natura 2000 selectate, au fost identificte 28 de specii de lilieci, din totalul de 32 prezente în fauna României.
Siturile selectate au fost localizate în partea de vest, nord-vest, centrală și sudică a țării, și reprezintă SCI-uri de dimensiuni și caracteristici diferite. Altitudinile punctelor de observație au diferit de la 52 la 1550 m înălțime.
Rezultatele cercetărilor arată că metoda folosită pentru colectarea datelor din ariile protejate despre distribuția și utilizarea diferitelor habitate de către lilieci, a fost una potrivită. Dacă punctele de observare sunt alese cu exactitate pentru cele mai importante tipuri de habitate, informațiile colectate pot furniza un set de date despre diversitatea și abundenței speciilor de lilieci.
O mare parte din siturile selectate pentru monitorizare au furnizat noi informații despre lilieci, iar pentru siturile care au fost monitorizate anterior s-au identificat noi specii care nu au fost identificate în acele locații.
- Posted In:
- Alte Proiecte